La oss beholde kantene våre!

A square red peg hammered into a round hole surrounded by small pieces of the peg. Hammer in the background. On a white background

Screenshot 2015-08-24 00.08.24i sitter sjelden stille lenge av gangen uten noe å fikle med. Vi snakker mye, og er det ingen der til å høre på snakker vi gjerne med oss selv. Rommet vårt er et kapittel for seg selv, men vi klamrer oss til tanken om at det er bedre med system i rotet enn rot i systemet. Vi vet jo tross alt hvor alt er!

Vi har alltid en spilleliste klar før vi går ut døra, og hodetelefonene er aldri langt unna. Vi synger i dusjen. Og innelåst på rommet, med favorittartisten på full guffe, høyt; helt til noen banker i veggen og roper «HOLD KJEFT!!!» litt sintere enn vi synes vi fortjener. Det er ikke lett å vokse opp i en stor familie med en distré, uorganisert musikant i magen – og helt sikkert ikke bare-bare å vokse opp med en av oss i huset heller. Det er mye lyd og mye liv, og til alle døgnets tider siden mange av oss helst opererer på en helt annen døgnrytme enn det som er «vanlig.»

Vi jobber best når mørket og stillheten senker seg rundt oss. Det er da vi får rom til å tenke, uten distraksjoner fra verden rundt, og det er da musikken kommer krypende. Og den kan ikke vente. Den såkalte kjernetiden som folk snakker om, den passer ikke oss. «Få noe ut av dagen» sier de, men mange av oss kan aldri få like mye ut av dagen som vi får ut av natta, samme hvor tidlig vi står opp.

Skolen er for mange av oss et strev, og du kan ofte finne oss dypt i en dagdrøm ved vindusrekka. Vi gjør det bra i kreative fag og jubler når det kommer en stil-oppgave, men å sitte stille i 45 minutter og høre på noen snakke kan være en stor utfordring for vår vandrende konsentrasjonsevne. Tegning, neglbiting og lappesending (som jeg antar nå har blitt erstattet med Facebookmeldinger) er bare noen av metodene vi tyr til for å sysselsette rastløsheten. Vi passer ikke inn i formatet og tror det er oss det er noe feil med; skolesystemet generelt og samfunnet rundt oss fremstiller kriterier vi ikke passer inn i og får oss til å føle oss utilstrekkelige. Vi får ikke bygge på styrkene våre og blir fortalt igjen og igjen at det er andre ting som bør prioriteres; ting vi ikke er interesserte i eller flinke til, men som liksom er det man SKAL klare… Få en decent snittkarakter, studer et eller annet, få en jobb. Vi blir oppmuntret til å pugge datoer og navn for karakterenes skyld, ikke for kunnskapen selv. Det blir for overfladisk til å motivere en stakkars kunstnersjel.

Det er vanskelig å følge lidenskapen i en verden som legger så stor vekt på rutiner og tradisjon, og hvor det å være flink til noe blir sett på som en fornærmelse. Det er den jævla Janteloven som dessverre herjer fortsatt: Du skal ikke tro du er noe, du skal ikke tro du duger til noe, du skal ikke tro du er bedre enn oss. Hvis vi «stikker oss fram» får vi høre at vi er «ego,» «selvdigger» og “skikkelig glad i vår egen stemme,» og det kan faktisk bli så ubehagelig at vi gjemmer oss bort. I årevis. Vi legger igjen musikken på land og følger strømmen så godt vi klarer, men sliter med å holde hodet over vannet.

Vi får høre at det er vi som gjør det feil, men sannheten er at det er systemet som er for smalt. Vi er ikke late. Vi er ikke dumme, eller trege heller. Vi er de firkantede klossene som ikke passer inn i det runde hullet – i hvert fall ikke uten å slipe ned alle kantene som gjør oss til den vi er.

Vi trenger kantene våre. Uten de er vi bare en sliten klump uten mål og mening.

Screenshot 2015-08-24 19.49.11

En kommentar om “La oss beholde kantene våre!

  1. Tilbaketråkk: Winter is coming… | gamlehuset

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s